A Titok!

What Is The Secret

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Pozitív Lelki Beállítottság

Kedves Látogató!

Ez az oldal azoknak készül, akik nyitottak valami új befogadására.

Jó olvasást!



Lazításképp..

2008.09.04. 14:46 mm11

Az elme gyilkosai..

.. azért ezt a nevet adtam e résznek, mert létezik egy trilógia (a kunoichi klán trilógiája), mely első kötetének ez a találó gondolat a címe! Pár éve olvastam. Szerintem találó, hisz azok a dolgok, amik bennünket körülvesznek, olyan szépen manipulálnak, hogy öröm nézni. Megdöbbentőek és már-már sci-fibe tűnők voltak a benne szereplők, olyannyira, hogy akár igaznak is vélhetem azokat.

Az elme gyilkosai – a manipulátorok!

Gondolj csak bele, hány terméket vettél már egy-egy televízió reklám hatására? – főleg, mikor még ki is mondják: ’vedd meg!’

Nem a manipulálással van gond, hanem azzal, hogy milyen célt szolgál!

Mennyire szolgál Téged?

Merre térít Téged?

Előnyöd származik belőle? :-)

.. vagy neki? :-(

 

No nem bántásképp, de elgondolkoztál már azon, hogy az egyes termékek, szolgáltatások vagy események, amiket a minket körülvevő médiák, jóakaró szomszédok/kollégák elejtett gondolatai vagy tettei hatására vásároltál meg, használtál, vagy mentél el, mennyire váltak előnyödre? Lehet, hogy a kényelmedet szolgálja egy ultra új, százmillió funkcióval ellátott pörgő-forgó robotgép vagy televízió – de vajon mennyire segít Téged az időd jobb kihasználásában? .. hogy több maradjon a Kedvesedre, vagy a gyermekeidre? Vagy mennyire segít a testsúlyod karbantartásában? Stb.

Miért jó, ha mindened megvan, amit látsz itt-ott?

Miért jó, ha felhalmozol? (egyes nézetek szerint, amit 2-3 éve nem használunk ki kéne dobni..)


 

Ha egy picit is résen vagy, figyelsz és körültekintő vagy, rájöhetsz, hogy kik álnak/állhatnak a manipulációk mögött. Hogy miért történik mindez, ami ha őszinte vagy és nem hazudsz Magadnak, kimondhatod, hogy nem Téged szolgál.


 

.. kiszámoltad már, hogy 5 év alatt mennyi pénzt költesz pl. vízlágyítóra? Annyi pénzből akár vehetnél egy új mosógépet is, nemde? Miért veszel vízlágyítót? Ki mondta, hogy az Neked megéri?


 

S a végére még egy balga gondolat, amit remek emberektől hallottam: „- ha a gyógyszerek gyógyítani tudnának, már mind meggyógyultunk volna”. S ez valahogy még sincs így. Miért? Kinek áll érdekében, hogy betegségben tartson? .. hogy ne engedjen meggyógyulni?

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://polebe.blog.hu/api/trackback/id/tr24648243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Természetes,hogy hatunk egymásra és gyakran hatni is akarunk,leginkább pozitívan.
Zenében,szövegében,versben is akár nem is titkoltan természetesen a reklámokban és hosszú a sor...
Jó magam úgy gondolom,hogy nem azért veszek meg valamit,mert egy reklámban láttam,ha egyébként nincs rá szükségem ,de úgy már bizony vagyok manapság,hogy valamiből akkora a vállaszték,hogy abból képtelenség kiszűrnöm ebben az emberöltömben éppen azt,amelyik nekem megfelelne és ez azért szörnyű,mert igénytelenségre kényszerít.
Gyakran időzgetnék én tovább például egy vásárlásnál,hogy elégedett vásárlóként térjek haza a pont nekem való holmikkal és egyet se bánjak meg ,de képtelenség és ezzel bizony visszaélnek.Ez valóban manipuláció.Összetett és valójában amolyan kitermelt és el is ismert manipuláció kényszerít rá,hogy kénytelen legyek valamiből mást választanom,mint szeretnék,mert nincs vagy nem találom az éppen nekem valót,hisz úgysem megyek érte a világvégére
és ne is menjek leginkább.
A tisztességtelen kereskedelmi fogásokról beszélünk és a tisztességtelenségről tulajdonképpen,amelyek valamikor egyébként büntetést is vontak maguk után.
Úgymond egyértelműen tilos volt. Csak elfelejtették az emberek és mintha elfelejtették volna a törvényalkotók is ,hogy pedig minden benne foglaltatik az alkotmányunkban is lényegében és nem a mi dolgunk kellene legyen a minőségbiztosítása és ellenőrzése,tesztelése a saját tennivalóinkon kívül természetesen.
Az államok átalakulnak,vállalkozások jönnek létre és sok az igénytelen,
csupán a pénzszerzésre irányult kezdeményezés,mert valamiből meg kell élni...
De így is alaposabban meg kellene válogatni,hogy mi az,ami forgalomba kerűlhet,legyen az akár hang,kép,vizuális hatás is persze,elvégre akármit meg bármit nem kell elfogadnia senkinek sem és nem erőltethetnek senkire sem..,
de hol van ennyi mindenre idő is ugyebár.
Úgy hiszem,hogy amivel egyébként nem értek egyet saját egyéniségemből kifolyólag,azt nem is engedem magamra hatni és megfelelő igényességgel válogatok abból,ami van,természetesen,de a jót miért is utasítanám vissza.
Gyakran a segítő és jó szándékról is feltételezik,hogy csupán manipuláció,megvezetés,megtévesztés és emiatt sokan tévednek el,szinte menekülve és utálkozva is a segítő kezektől,azok pedig foszlanak semmivé,múlnak és tűnnek el.Hogyan segíts,ha nem fogadják el?Hogyan hass jól hatás nélkül?
Amiről szólsz az inkább a már valóban agresszívvá és agitálóvá lett
fontoskodó sokadalom,akik megélhetési gondjaikat próbálják enyhíteni a mai zavaros időkben és valóban válogatás nélkül zúdítják embertömegekre hatásukat,amit hidd el,hogy senki sem bír huzamosabb ideig ki épp elmével.
Tudod engem az bánt ebben a cikkedben is,mint sok hasonló írásban máshol másoktól,hogy mindig velünk van baj,bennünk a hiba és nekünk kell változnunk,ellenállnunk valami hatalmas fenyegetéssel szemben.
Valamire mindig fel kell figyelnünk,hogy nem vigyáznak ránk jól.Sőt.Egyenesen direkt ártó szándékkal vannak felénk,míg mi jót hiszünk róluk?
Ez félelemmel,aggodalommal tölt fel és eltúlzott óvatossággal is.
Mindig felébresztenek olyasmivel,ami félelmes,mint ez is,hogy nem saját akaratom,hanem mások bábuja vagyok esetleg...
Kapcsoljam ki,zárjam el,én utasítsam vissza és én ne engedjem,én küzdjek meg vele,mert ő magától nem lesz jobb.
Harcba hív,kényszerít.
Nem értem,hogy egy emberi faj emberi társadalma hogy nem elég figyelmes saját magával szemben,hiszen így árt önmagának...
"Ne tégy olyat másnak,amit magadnak sem kívánnál."
Ennyire egyszerű volna csupán.
Én,ha zenét hallgatok,ha verset,vagy ha Tv-t nézek,Rádiót hallgatok,......legyen az bármi,
tudod én alkotásokat hallok és látok,egyéniségeket,művészetet,
kreativitást,játékot...
és nem manipulációt.

Az ember tudja mit miért tesz és mi lesz a következménye,hosszú távon előre mindent pontosan lát,jól tudja mit miért nem kéne tennie,de tud elegendő indokot önmaga felmentésére és így mégis teszi ,míg pedig végig nem igazán akarja tenni,de valamiért kénytelen....
Valójában pedig már hosszú évszázadok óta harmóniában és boldogságban élhetne,hisz mindene meg van hozzá...
És még ezzel is tisztában van.
És azzal is,hogy különben elpusztul előbb vagy utóbb.
Az ember nem akar vagy nem mer élni.
Csak hinni és uralkodni.
Ez a körforgása,amiből nem bír kilépni,hogy végre tudja is,amiben hisz és ne irányítani akarja,hanem élvezze,értse,szeresse,élje meg.

Én például sodródok velük,ahogyan sokunk biztosan és az okait keressük,és találjuk,de valójában amikor csak tudunk csakazértis vagyunk és élünk
és mutatkozunk és ilyenkor kicsit boldogok is vagyunk.
Bár lenne mindig így.
Élni születtünk,de ezen a földön csak küzdünk érte,hogy élhessünk.
Mi ez,ha nem egyszerűen helytelen?
Abszurd.
Én pedig kicsit hosszú lettem és talán nem is ideillően...
Most már nem tudom eldönteni hirtelen.
Csak olvastam és közben gondolatok ébredtek bennem.
Ezek voltak azok.
Megosztottam.
Jól tetted Erka!
Köszönöm! :-)
süti beállítások módosítása